Nie byłabym sobą, gdybym przy okazji zdrowia i vitalności nie wspomniała o produktach przetworzonych.
Produkty przetworzone to produkty spożywcze, które zostały zmienione w jakiś sposób od ich naturalnego stanu w celu przedłużenia ich trwałości, poprawy smaku, zwiększenia wartości odżywczej lub ułatwienia przechowywania i przygotowania.
Procesy przetwarzania mogą obejmować wiele różnych metod, takich jak gotowanie, pieczenie, suszenie, fermentacja, konserwowanie, mrożenie, solenie, cukrzenie, czy dodawanie substancji chemicznych.
W zależności od stopnia przetworzenia, produkty spożywcze można podzielić na kilka kategorii:
Przetwarzanie żywności ma swoje zalety i wady. Z jednej strony, może zwiększyć trwałość produktów, umożliwić ich łatwiejsze przechowywanie i transport, a także wzbogacić je w dodatkowe składniki odżywcze. Z drugiej strony, nadmierne spożycie produktów ultraprzetworzonych może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, choroby serca, cukrzyca i inne schorzenia przewlekłe. Dlatego zaleca się spożywanie jak najmniej przetworzonych produktów i ograniczenie konsumpcji żywności ultraprzetworzonej.
W naszym wyzwaniu i programie zdrowotnym kładziemy spory nacisk na to, aby te przetworzone produkty wykluczyć.
W Vitalnym czwartku za tydzień, dowiesz się dlaczego nie powinno się spożywać takich produktów. Wypatruj!
Tak wiele zmienia w życiu nastawienie i wiara w siebie, w swoje możliwości. Zauważ, że…
Dziś, w ramach wpisów z tematyki historie kobiet sukcesu, poznasz Oprah Winfrey, o której być…
Znam ten ból, kiedy brakuje Ci czasu na przygotowanie jakiekolwiek posiłku i myślisz, że zdrowy…
Łączenie pracy w marketingu sieciowym (MLM) z byciem mamą może być wyzwaniem, ale z odpowiednim…
Złoto w kosmetykach jest cenionym składnikiem ze względu na swoje wyjątkowe właściwości. Znajduje się w…
Planowanie swojego czasu w zgodzie ze sobą, polega głównie na tym, aby bardziej poznać siebie…