Please follow & like us :)

Dziś Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw – 16.01

 

Czemu służą, a na co szkodzą?

Pikantne przyprawy stosowane w przygotowywaniu potraw, mogą jednocześnie służyć i szkodzić – w zależności od rodzaju cery, wrażliwości żołądka i wielu innych kwestii.

Powszechnie wiadomo, że pikantne przyprawy, a tym samym potrawy, u niektórych osób, mogą objawiać się wypryskami i cerą trądzikową. Najczęściej w przypadku diety i wyprysków skórnych, mówi się właśnie o pikantnych przyprawach oraz o czekoladzie czy innych produktach o podobnym składzie.

 

Równie często wspomina się o tym, że pikantne potrawy, podkręcają metabolizm i spalanie kalorii. Nie każdy jednak może z takich przepisów korzystać. Osoby z nadwrażliwym jelitem czy żołądkiem, refluksem i innego typu zaburzeniami przewodu pokarmowego, powinny być w tych kwestiach ostrożne.

 

Najbardziej znanymi ostrymi przyprawami są papryczka chili, curry, ostra papryka, pieprz i pieprz cayenne, czosnek i imbir, kurkuma, wasabi oraz chrzan. Wiele z nich, ma również zastosowanie w profilaktyce zdrowia i dbania o odporność, a także wspomnianej już przemianie materii i wspomaganiu metabolizmu.

 

Papryczka chili – ogólnie stosowana nazwa do określenia wyjątkowo ostrych owoców papryki gałęziastej. Do papryk chili należą mi.in odmiany: cayenne, jalapeno, piri-piri, tabasco, a najostrzejszą jest Carolina Reaper. Pochodzą one z tropikalnych regionów Ameryki. Chili jest jedną z podstawowych przypraw w kuchni meksykańskiej.

Zastosowanie w kuchni:

  • doprawienie mięsa z grilla,
  • sosy mięsne i warzywne,
  • zaostrzają smak mięs oraz ryb
  • ostrożnie można doprawić groch, soczewicę, zupy rybne na wywarach, tłusty drób i gulasze.

Działanie lecznicze:

  • kapsaicyna, zawarta w chili, ma właściwości drażniące i rozgrzewające błony śluzowe oraz skórę,
  • powoduje rozgrzanie i zaczerwienienie, jednak nie wywołuje stanu zapalnego
  • wzmaga apetyt, powoduje produkcję soków żołądkowych, wspomaga trawienie.

Ciekawostka: Jeśli potrawa ma być łagodniejsza, papryczki dodajemy w całości. Jeśli chcemy ostrzejszej przyprawy, papryczkę kroimy na plasterki wraz z pestkami.

 

Curry – mieszanka wielu składników ucieranych na bieżąco w moździerzu,  uznawana jako mieszanki przyprawowe, pochodzi z Indii.

Zastosowanie w kuchni:

  • potrawy mięsne z drobiu, wieprzowiny, wołowiny i cielęciny
  • sosy sałatkowe
  • owoce morza
  • poprawia smak jajek, twarogu, warzyw, surówki z kapusty, sałatek z ryżu, drobiu i makaronu,
  • wzbogaca zupę rybną, jarzynową, ziemniaczaną, pieczarkową i ryb morskich

 

Pieprz naturalny jest owocem rośliny pochodzącej z rodziny pieprzowatych. Reprezentuje ją ok 700 gatunków, rosnących na terenach o klimacie równikowym i podzwrotnikowym. Rośliny z tego gatunku, osiągają zazwyczaj znaczne rozmiary.

Zastosowanie w kuchni:

  • najczęściej używany to pieprz czarny, ale coraz częściej używa się również białego, zielonego i czerwonego (najwięcej aromatu mają czarny i czerwony, biały jest najostrzejszy, a zielony najdelikatniejszy)
  • do zup,
  • doprawienia potraw z kapusty, pomidorów, grzybów, roślin strączkowych,
  • dodaje aromatu i ostrości ciemnym sosom, daniom z wołowiny, drobiu i ryb,
  • zielony pieprz używany jest do zup, sosów ziołowych, dań z mięsa i warzyw, past twarogowych do pieczywa, ryb pieczonych na ruszcie lub grillu,
  • biały pieprz stosowany jest do białych i delikatnych mięs, jasnych sosów, pasztetów, ryb i serów, podnosi walory smakowe sałatek, zup, podrobów, jajek,
  • pieprz czerwony ma słodko gorzki smak, łagodniejszy od czarnego, dodaje się go do delikatnych potraw.

Działanie lecznicze:

  • pieprz zawiera białko, tłuszcze, błonnik, wapń, żelazo i magnez, piperynę (która wspomaga pracę układu pokarmowego, usuwa wzdęcia, działa moczo – i wiatropędnie)
  • w przypadku niestrawności, poleca się wypicie kieliszka wódki z pieprzem,
  • w bólach migrenowych, stosuje się okłady z naparu mieszanki pieprzu i cynamonu,
  • wywar z pieprzu, skutecznie obniża gorączkę

Ciekawostka: Betel, którego głównym składnikiem jest pieprz żuwny, jest uznawany za jedną z najstarszych używek od czasów starożytnych.

Czosnek należy do rodziny amerylkowatych. Pochodzi ze stepów Azji Środkowej, obecnie uprawiany na wszystkich kontynentach. Jest rośliną wieloletnią o charakterystycznym pędzie podziemnym w postaci cebuli (nazywana główką), złożonej z kilku ząbków. Istnieje wiele odmian czosnku, które różnią się od siebie barwą i wielkością główek. Kwiaty czosnku są jadalne.

Zastosowanie w kuchni:

  • jako przyprawa – stosuje się świeże ząbki czosnku, siekane, roztarte z solą lub przeciśnięte przez praskę,
  • doskonały do tłustych mięs (np. baraniny), jagnięciny, dziczyzny, wieprzowiny, a także pieczonych i duszonych delikatniejszych rodzajów mięsa,
  • dodaje się do zupy gulaszowej,  bulionów warzywnych, żurku i białego barszczu, kapuśniaku, zupy ziemniaczanej,
  • na jego bazie przygotowuje się zupy czosnkowe,
  • poprawia smak szpinak, boćwiny, bakłażanów, cukinii, włoskiej kapusty, duszonych lub gotowanych ryb, owoców morza, sałatek i sosów,
  • dobrze komponuje się z twarożkiem, masłem i pastami kanapkowymi,
  • można nim aromatyzować oliwę i przygotowywać sól smakową,
  • cała główka upieczona na grillu, jest pysznym „smarowidłem” do pieczywa lub grzanek,
  • należy stosować z umiarem, ponieważ jest intensywny smak i aromat.

Działanie lecznicze:

  • zawiera olejki eteryczne z zawartością siarki (zawdzięcza jej ostry smak), witaminy z grupy B, flawonoidy i składniki mineralne,
  • uważany za naturalny antybiotyk, podnosi odporność organizmu,  ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, skuteczny w leczeniu pasożytów układu pokarmowego, \]
  • można go stosować w leczeniu gardła, przeziębień, infekcji płuc, przewodu pokarmowego, pomaga w odbudowie flory bakteryjnej po kuracji antybiotykowej,
  • ma działanie lekko wiatropędne, wspomaga pracę układu trawiennego, poprawia trawienie i wchłanianie pokarmów,
  • powoduje wzmożoną produkcję insuliny i obniża poziom cukru we krwi, dlatego też jest polecany diabetykom,
  • obniża też ciśnienie tętnicze, poziom złego cholesterolu,
  • rozszerza naczynia krwionośne,
  • lecznicza nalewka z ząbków czosnku na spirytusie ma działanie wzmacniające, chroni przed chorobami wirusowymi i reguluje przemianę materii.

Ciekawostka: W obieraniu czosnku, szczególnie tego dość przesuszonego, pomaga zanurzenie go na kilka minut w wodzie. Dzięki temu, szybko i dokładnie będzie można ściągnąć łupinki.

Imbir pochodzi z rodziny imbirowatych. W stanie naturalnym występuje w strefie tropikalnej Azji i Australii. Imbir uprawia się w Indiach, Malezji i Chinach. Najsmaczniejszy jednak jest imbir pochodzący z Jamajki.

Zastosowanie w kuchni:

  • ma mocny i lekko cytrynowy zapach i korzenny, palący smak,
  • pokrojoną, jadalną część kłącza, można pokroić w plasterki lub w kosteczkę i zetrzeć na tarce lub zmiażdżyć,
  • jest doskonałym dodatkiem do flaków, gulaszu, zupy fasolowej, ziemniaczanej, owocowej, sosów i potraw z marchwi, pora, szpinaku i fasoli,
  • dodaje smaku i zapachu marynatom z grzybów, dyni i ogórków,
  • dodaje się go również do pasztetów i farszy mięsnych,
  • można używać do aromatyzowania deserów, ciast i sałatek owocowych,
  • przysmakiem jest kandyzowany imbir i tradycyjnie smażona konfitura z gruszek z dodatkiem świeżo startego imbiru,
  • można też przyrządzać z niego nalewki i wódki gatunkowe,
  • jest jednym ze składników przyprawy curry.

Działanie lecznicze:

  • pozytywne oddziaływanie na układ trawienny,
  • wspomaga krążenie krwi,
  • przeciwdziała chorobie lokomocyjnej,
  • podnosi odporność organizmu,
  • pomaga w przeziębieniach, kaszlu, nieżytach oskrzeli i gardła,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • ma właściwości dezynfekcyjne.

Ciekawostka: Zdarzają się przypadki przedawkowania imbiru, które objawiają się sennością, zawrotami głowy, nudnościami i nieregularnym biciem serca. Z tego względu, nie należy łączyć preparatów zawierających imbir, herbatek z imbirem oraz dań doprawionych tą rośliną.

Kurkuma – jej polska nazwa to ostryż, szafranica lub żółcień. Jest rośliną wieloletnią z rodziny imbirowatych. W naturalnym środowisku rośnie na terenach Azji Południowo Wschodniej. Coraz rzadziej można ją spotkać dziko rosnącą. Największe jej uprawy, znajdują się w Peru, Australii, Chinach, Bengalu, Sri lance, na Tajwanie i Jawie. Jej kłącze, znalazło zastosowanie jako barwnik i przyprawa.

Zastosowanie w kuchni:

  • jako przyprawa oraz substancja barwiąca na żółto,
  • jest jednym z podstawowych składników curry (kurkumie zawdzięcza żółty kolor)
  • wchodzi w skład wielu mieszanek przyprawowych
  • kurkumina – barwnik zawarty w kurkumie, rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu,
  • jest popularną przyprawą w kuchni Dalekiego i Bliskiego Wschodu
  • dodana do potraw słodkich, powoduje złamanie zbyt słodkiego smaku, dodaje lekko korzennego aromatu i cierpkości
  • rosoły i dania z drobiu zyskują dzięki niej bogaty smak,
  • stosowana do barwienia masła, margaryny, serów i innych produktów, np. likierów
  • zastępuje drogi szafran, nadając ładny kolor ciastom, jajkom na twardo, omletom, sosom do sałatek, ostrym sosom do mięs, daniom z ryżu i owoców morza
  • stosowana do marynat i musztardy

Ciekawostka: Oprócz żółtej kurkumy, na Dalekim Wschodzie popularne są dwa inne gatunki: kurkuma biała i plamista, które mają podobne zastosowanie. U nas, oba te rodzaje, uprawiane są jako doniczkowe rośliny ozdobne.

Chrzan – jest rośliną wieloletnią i pochodzi z rodziny kapustowatych. jest bardzo plenny, tzn, że jego niekontrolowany rozwój korzeni, zagraża innym roślinom. W dzikim stanie, rośnie w południowo wschodniej części Europy oraz w zachodniej Azji. Jest popularny na terenie całej Polski. Prowadzone są uprawy dla celów konsumpcyjnych, pomimo tego, że roślina szybko dziczeje.

Zastosowanie w kuchni:

  • korzeń chrzanu do kiszenia ogórków
  • z buraków i chrzanu przygotowuje się ćwikłę
  • z dodatkiem soku z cytryny, jest przyprawą do ryb, pasztetów, mięs na zimno i wędlin,
  • przydatny do produkcji musztardy chrzanowej, sosów i majonezów.

Działanie lecznicze:

  • korzeń chrzanu zawiera witaminę C i E, witaminy z grupy B, prowitaminę A, potas, wapń, fosfor, siarkę, magnez, żelazo, olejki eteryczne, cukry i enzymy.
  • pobudza wydzielanie soków żołądkowych,
  • działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo, przeciwreumatycznie, bakteriobójczo i wykrztuśnie, lekko moczopędnie
  • wyciągi z chrzanu pomagają w astmie, łagodzeniu uciążliwego kaszlu, przy zapaleniu oskrzeli, anemii, kłopotach z przewodem pokarmowym, a nawet schorzeniach wątroby i dróg żółciowych (niewskazane w marskości wątroby)
  • okłady z utartego świeżego chrzanu, pomagają w łagodzeniu bólu reumatycznego i nerwobólach

Ciekawostka: Chrzan pospolity może być nawet śmiertelnym zagrożeniem dla zwierząt hodowlanych. Należy unikać podawania liści lub korzeni, zwierzętom , a podczas wypasu na łąkach, warto kontrolować czy nie są siedliskiem chrzanu.

 

Artykuł powstał na bazie książki „Zioła i przyprawy w kuchni” wydawnictwa Grupa wydawnicza LUMINA

Iwona

Recent Posts

Kobieta ma w sobie moc – cytat

Tak wiele zmienia w życiu nastawienie i wiara w siebie, w swoje możliwości. Zauważ, że…

8 miesięcy ago

Inspirująca historia kobiety sukcesu – Oprah Winfrey

Dziś, w ramach wpisów z tematyki historie kobiet sukcesu, poznasz Oprah Winfrey, o której być…

9 miesięcy ago

Zdrowe odżywianie w niedoczasie

Znam ten ból, kiedy brakuje Ci czasu na przygotowanie jakiekolwiek posiłku i myślisz, że zdrowy…

9 miesięcy ago

Jak łączyć pracę w MLM z rolą mamy?

Łączenie pracy w marketingu sieciowym (MLM) z byciem mamą może być wyzwaniem, ale z odpowiednim…

9 miesięcy ago

Odmładzające działanie złota

Złoto w kosmetykach jest cenionym składnikiem ze względu na swoje wyjątkowe właściwości. Znajduje się w…

9 miesięcy ago

Wyzwanie – Planuj w zgodzie ze sobą

Planowanie swojego czasu w zgodzie ze sobą, polega głównie na tym, aby bardziej poznać siebie…

9 miesięcy ago