Nadziewane farszem warzywa to idealne rozwiązanie na domowe przyjęcia, ale również świetny pomysł na śniadanie czy obiad. Sprawdź jak pyszna może być faszerowana papryka.
? Papryka nadziewana farszem
Odpowiednia na każdym etapie programu Vitalni do 100 – większa na obiad, a mniejsza na śniadanie – ze względu na zawartość gramową mięsa (śniadanie 100g, obiad 200g). Pamiętaj, że w 1 i 2 etapie programu, jadamy wyłącznie żółtą paprykę.
? Porcja: dla 2 osób lub 2 posiłki
? Potrzebne składniki:
✅ dwie papryki (na pierwszym i drugim etapie tylko żółta)
✅ 200 – 400 g mięsa mielonego (w zależności czy robimy na śniadanie czy na obiad)
✅ 4 pieczarki
✅ pół cebuli
✅ pół łyżeczki – łyżeczka mielonego czosnku
✅ pół łyżeczka – łyżeczka pieprzu
✅ szczypta curry
✅ pół sera mozzarella (tylko na trzecim etapie)
✅ 2-4 łyżki oliwy lub oleju
✅ 150 g sałaty np masłowego lub roszponki, rukoli.
?Sposób przygotowania:
? Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę.
? Wrzucamy na rozgrzaną z olejem patelnię, dodajemy szczyptę curry i podsmażamy.
? W tym czasie, wycinamy szypułki papryk i czyścimy je wewnątrz pozostawiając je w całości, jak miseczki.
? Mięso doprawiamy czosnkiem i pieprzem oraz podsmażamy kilka minut na oleju.
? Mięso mieszamy z pieczarkami i cebulą oraz nadziewamy nami papryki.
? Ser mozzarella kroimy w plasterki i układamy na górze papryczek.
? Papryki wkładamy w naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika na 15 minut i 180 stopni. Serek powinien się delikatnie zapiec i zarumienić. Podajemy na sałacie.
??? Smacznego!
Zapraszam Cię do sprawdzenia naszego zdrowotnego programu
Vitalni do 100