W związku z rozpoczęciem majowego weekendu, dzisiaj troszkę wskazówek od samej naszej dietetyk klinicznej
Katarzyna Kosowska o zdrowszym grillowaniu

„Mamy długi, majowy weekend. Nie zapowiadali szczególnie ładnej pogody, ale całkiem zimno nie będzie.
A majówka to często spotkania na świeżym powietrzu. W tym czasie wielu z nas, wspólnie z najbliższymi, rozpoczyna sezon grillowy. Warto zadbać o to, by było smacznie, ale i zdrowo.
1. Zamiast kiełbas i tłustych mięs wybierajcie indyka, kurczaka lub rybę w aromatycznej marynacie, lub warzywa: paprykę, cukinię, bakłażana, a nawet szparagi Teraz mamy na nie sezon

).
2. Nie zapominajcie o świeżych warzywach. Przygotujcie dla wszystkich sałatkę z lekkim, domowym sosem.
3. Pamiętajcie piciu wody, ułatwi strawienie posiłku i zapełni żołądek. Dla urozmaicenia do dzbanka z wodą dodaj plastry cytryny, pomarańczy, grejpfruta lub świeżego ogórka – będzie bardziej orzeźwiająca.
4. Grillowaniu często towarzyszą spore ilości alkoholu, który obciąża wątrobę i dostarcza pustych kalorii – 500 ml piwa to nawet 300 kcal! Podobnie kolorowe drinki! Alkohol zwiększa nasz apetyt i osłabia silną wolę, podnosi poziom cukru we krwi, dostarcza organizmowi samych węglowodanów, które jedzone na noc mogą spowodować tycie. Jak już sięgać po procenty to niech to będzie wino, najlepiej wytrawne, ma najmniej kalorii. Jednak zawsze pamiętajcie o umiarze.
5. Kilkugodzinne rozmowy przy stole sprzyjają ciągłemu sięganiu po przekąski. Zamiast słonych i tłustych chipsów, które są kaloryczną bombą, podajcie własne zdrowe przekąski. Mogą to być pieczone chipsy warzywne, orzeszki z ciecierzycy lub warzywa z humusem.
6. Kolejne kalorie kryją się w ciężkich i tłustych sosach. Musztardy, majonezy i kolorowe sklepowe dipy nafaszerowane są chemicznymi dodatkami. Dlatego warto przygotować domowe zamienniki: sosy jogurtowo-ziołowe, pomidorowo-warzywną salsę lub pyszne guacamole z awokado.
7. Grillujcie zdrowo! Używajcie naturalnych podpałek, a grillowanie rozpoczynajcie dopiero, gdy węgiel pokryje się szarym popiołem, aby temperatura nie była zbyt wysoka. Tłuszcz cieknący z mięsa na węgiel pali się i tworzy toksyczne związki, dlatego warto wykorzystać jednorazowe tacki.
8. Jeśli planujecie podać deser wybierzcie sałatkę owocową, mus lub lodowy sorbet z owoców posłodzony ksylitolem lub inny zdrowy deser.
9. Pamiętajcie, że ilość ma znaczenie – kontrolujcie porcje zjadanych potraw. Możecie spróbować wszystkiego, jeśli tylko będą to małe ilości. Kierujcie się zasadą, żeby najpierw nakładać na talerz świeże warzywa i porcję białka: mięsa lub ryby. Jedzcie powoli i skończcie posiłek, gdy poczujecie się syci.
10. Zaplanujcie też aktywność fizyczną, by rozkręcić metabolizm i spalić kalorie. Najlepiej spędzać ten czas na świeżym powietrzu: może to być wycieczka rowerowa, nordic walking lub po prostu szybki spacer


Nawet jak nie będzie grilla to powyższe wskazówki są mocno uniwersalne i warto o nich pamiętać podczas innych towarzyskich spotkań.”
Dbajcie o siebie i nie dajcie się ponieść chwili słabości

Ściskam, Iwona
